A Hovatovább Szabadegyetem korábbi előadásai:


Molnár Gizella

Jóga, a valódi boldogság útja

2018. október 11. csütörtök 18.30-21:00   


Sokszor halljuk, hogy az élet célja a boldogság, de vajon milyen is az igazi boldogság? És a megfelelő úton járunk, hogy elérjük? 

Sokan keresik a hozzá vezető utat szerelemben, családban, munkában, szórakozásban, anyagi javakban és szenvedélyekben. 

De lássuk be, hogy ha pillanatokra át is éljük az gyorsan el is illan, és mi futunk tovább hajszolva a vágyainkat, remélve, hogy egyszer megtaláljuk az örök boldogságot.

A jóga egy különleges utat mutat számunkra a valódi boldogsághoz és a belső békéhez. Pedig mindezek elérése csak rajtunk múlik. A jóga egyszerű módszereket ad számunkra, melyek az életünk minden területére hatással vannak. Egészség, életerő, életöröm, vitalitás, lelkesedés, határozottság, harmónia, stabilitás, bölcsesség... és még hosszan sorolhatnánk a hatásokat, amiket jógát gyakorolva megtapasztalhatunk. A jóga ugyanis több mint testtartások és gyakorlatok elvégzése. A jóga egy életforma, egy szellemi út, amely hozzásegít, hogy teljesen önmagunk lehessünk, és felismerjük valódi igaz természetünket. Ez a valódi boldogság és az önmegvalósítás útja...

 

Vendégünk: Molnár Gizella jógaoktatóAz érintés csodái

Az érintés csodái

2018. november 11. vasárnap 17.00-20.30


"Az érintés egy ablak, amin keresztül megismerhetjük azt akit megérintünk!"


Öt érzékszervünk van; a látás, a hallás, az ízlelés, a szaglás és a tapintás. Ez utóbbi amelyik a mai világban sajnos a leginkább háttérbe szorul. Pedig az érintés segítségével vagyunk képesek a leginkább a kapcsolatba lépni másokkal és környezetünkkel. Így az érintés egy kiemelten fontos alapvető szükségletünk, amely nélkül nem tudunk egészséges és kiegyensúlyozott életet élni. Az érintés az intimitás forrása. Létszükséglet. Lelki táplálék. Nélküle kiszárad a test és a lélek. Így csak általa vagyunk képesek boldogan és harmonikusan élni. Ezen a különleges estén megismerhetjük és együtt élhetjük át az érintés sokszínű csodáit, gazdagságát, valamint semmi máshoz nem hasonlítható lelki tápláló erejét. 


Vendégünk: Dévényi Bianka gyógytornász, jógaoktató

A táplálkozás művészete


A táplálkozás művészete

2018. december 2. vasárnap 17.00-20.30


Az étkezés egy alapvető emberi tevékenység, mely szükséges a létfenntartáshoz. Viszont nem mindegy, hogy mit és hogyan veszünk magunkhoz, mert a táplálkozás módja alapvetően meghatározza testi, lelki és mentális egészségünket. Az a mód ahogyan ételt veszünk magunkhoz alapvetően befolyásolja az egész életünket, testünk alakját, súlyát, bőrünket, illatunkat, szemünk tisztaságát, közérzetünket, egészségünket, sőt érzéseink, gondolataink minőségére is hatással van. A táplálkozásunk kihat az emberi kapcsolatokra és még a szerelmi életünket is befolyásolja. A megfelelő táplálkozás kiegyensúlyozottságot, belső békét és harmonikus boldogságot hoz. Mindez csak rajtunk múlik, és sokkal egyszerűbb mint gondolnánk. 

Az előadás során nem recepteket ismertetünk, és nem is a különböző táplálkozási módokat fogunk elemezni, hanem a harmonikus táplálkozással kapcsolatos fontos alapelveket, szemléletmódokat és gyakorlati módszereket szeretnénk átadni. A táplálkozás művészete egy csodálatos eszköz, amit használhatunk Önmagunk felfedezéséért, a fejlődésünkért és az egészségünkért. Az étkezésünk így egy igazi lelki gyakorlattá válik, ami áthatja és átalakítja az életünket. Egy egyszerű, felemelő és kellemes gyakorlat, amit nap mint nap többször is kedvünkre gyakorolhatunk.

Az előadást Sutka Balázs tartotta (Hovatovább Kikötő)

A Légzés Hatalma


A légzés hatalma

2019. Február 21. csütörtök 18.30


Lélegezni mindenki tud!

Vagy mégsem egészen?

Tudtad, hogy a légzésünk minősége alapvetően meghatározza az egészségünket, közérzetünket és az egész testünk állapotát. A légzés egy kapu, ami összekapcsol a saját belső világunkkal, a lelkünkkel, így a tudatos légzéssel sokat tehetünk a fizikai test egészségéért, az értelem elcsendesítéséért, sőt spirituális fejlődésünk felgyorsításáért.

Ismerd meg a helyes légzés gyakorlatát, melynek számos jótékony hatása ismert: 

javul a keringés, az emésztés, nő a vitalitás, az idegrendszer kiegyensúlyozódik, fokozódik a méregtelenítés, erősödik az immunrendszer, az értelem nyugodttá válik, a jelen pillanatba összpontosulunk, javul a meditációnk minősége, nyugalom, belső béke és harmónia.


Vendégünk: Gantner Orsolya (jógaoktató)


A Karma törvénye

2019. augusztus 6. kedd 18 óra

A Hovatovább Szabadegyetemen Szép Ferenc jógaoktatóval beszélgetünk a KARMA különös misztériumáról. Megnézzük hogyan hatnak a múltbéli és jelenlegi cselekedeteink a Sorsunk alakulására, valamint hogyan befolyásolja a KARMA a döntéseinket, kapcsolatainkat, egészségünket és a mindennapi életünket. Valamint arról is beszélgetni fogunk, hogy milyen lehetőségeink vannak a karmikus hatások feloldására.

Egy mély és őszinte beszélgetés Szép Ferenc jógaoktatóval, aki 40 éve járja és kutatja a jóga különös útját, vagy ki tudja mióta…

Akarsz-e játszani?

2019. Szeptember 19. csütörtök 18 óra

Az élet egy játék! Amíg gyerekek vagyunk ezt pontosan tudjuk. De aztán elég gyorsan felnövünk és elfelejtjük mindazt, ami gyermekként folyamatosan életenergiával, örömmel és boldogsággal töltött fel minket. A játék a lélek ideális állapota, korántsem „csak” a gyermekeknél, hanem egyértelműen minden korosztály számára, mert nélküle az élet száraz és üres marad. 


"Abban a pillanatban, amikor megszűnsz gyerek lenni, halott vagy." Constantin Brancusi

A Hovatovább Szabadegyetem "Akarsz-e játszani?" előadása kifejezetten felnőtteknek szól, hogy újra felfedezzük a játék örömét, és a bennünk élő gyermeket. 


Vendégeink Győri Zoltán és Réka, akik évek óta a minőségi együtt töltött időnek a népszerűsítését tűzték ki célul, és számos játékpszichológiai és játékosításról szóló előadást tartottak már a témában, valamint számos a mindennapjaink játékosabbá tételét szolgáló ötletet adnak át "Mit Játsszunk?" programjukon keresztül. Ezen az estén szó esik majd a játékok eredetéről, lélektani hátteréről, és olyan praktikus tippekkel és játékokkal is készülnek, amik segítenek, hogy életünkben egyre nagyobb szerepet kapjon a játékosság, az öröm és a boldogság.
Kidobott élet - a hulladék-mentes világért

Kidobott élet

2019. Október 15. kedd 18.30 (INGYENES)

Tudatosan és felelősségteljesen a fogyasztói társadalomban

Kis mozdulat egy embernek, de hatalmas teher a természetnek.

A Hovatovább Szabadegyetem októberi előadásán a fogyasztói társadalom egy különösen aktuális témáját fogjuk körüljárni, mégpedig a "hulladék-kérdést". Szeretnénk rávilágítani arra, hogy mindennapi döntéseinkkel milyen hatással vagyunk a környezetünkre, és ezek a döntéseink hogyan hatnak vissza a saját életünkre. Megvizsgáljuk, hogy mit tehetünk mi a mindennapokban egy fenntarthatóbb életért.

Mai világunk folyamatosan azt sulykolja belénk, hogy vásárolj, fogyassz és birtokolj még többet és többet, azt ígérve, hogy majd egy újabb elfogyasztott termék után megtaláljuk a boldogságot. Az mondják nekünk, hogy "csak te vagy a fontos, hogy megérdemled, hogy megengedheted magadnak", és észre sem vesszük, hogy öntudatlanul hogyan befolyásolnak minket a döntéseinkben, vágyainkban és a világról alkotott képünkben. Azt mondják szabadok vagyunk, valójában azonban egyre inkább a fogyasztói társadalom rabszolgáivá válunk. Egy kicsit elszaladt a ló az emberiséggel. Túl sokat fogyasztunk és közben nem vagyunk tudatában annak, hogy mindaz, amit használunk honnan érkezett hozzánk és hova tart. Kizsigereljük a Föld nevű bolygót, ami az életet adja, ami táplál bennünket, ami az egyetlen otthonunk. Elidegenedtünk a világtól, a természettől, a többi embertől és valódi önmagunktól. Javarészt tudatlanul, korábbi mintáink és a társadalmi elvárások szerint éljük életünket. De felébredhetünk ebből az állapotból, végre felelősséget vállalva tetteinkért, még ha bizonyos kényelemről le is kell mondanunk cserébe, egy tisztább, egyszerűbb és boldogabb élet reményében.


Vendégünk Hantos Csaba, akivel közösen mi is síkra szálltunk a hulladékmentesség nemes ügye érdekében. Szeretnénk ez alkalommal megosztani a témával kapcsolatos saját gyakorlati tapasztalatainkat, és néhány hasznos tippet adni a tudatosabb élethez a fogyasztói társadalomban.
Szenvedélyek viharában


Szenvedélyek viharában

2019. November 14. csütörtök 18.30

A hétköznapi függőségektől a halálos adagig...

November 14-én este vendégünk lesz Bajzáth Sándor addiktológiai konzultáns, felépülő függő, szenvedélybeteg segítő, akivel a személyes és szakmai tapasztalatairól beszélgetünk a Hovatovább Szabadegyetemen.

Egy mély és őszinte beszélgetés egy valóban hiteles emberrel, akinek sikerült kikerülni a drog legsúlyosabb rabságából, hogy onnan visszatérve segíthessen másoknak is kiutat találni a függőségek labirintusából.


Sokan használnak különböző tudatmódosító szereket, de mégsem lesz ettől mindenki szenvedélybeteg. Hogyan ismerhetem fel a saját életemben a függőségre mutató jeleket? Hogyan válik valaki függővé? Melyek a függőség legfontosabb jellemzői, milyen módozatai és típusai léteznek? Milyen személyes, családi és szociális tényezők alapján válik valaki valaki szenvedélybeteggé? Mik az aktív szerhasználat (alkohol, drog, dohányzás) és a magatartásfüggőségek (munka, szex, játék, internet) különböző szakaszai, gyógyulási, kezelési és rehabilitációs lehetőségei. Meg lehet előzni a függőségek kialakulását? Öröklődik-e a függőségre való hajlam? Van-e Élet a függőségeken túl, tisztán és szabadon?
Az igazi ajándék

2019. december 13. péntek 18.30

A kreatív ajándékozás titkai, egyszerűen, olcsón, tudatosan és a legnagyobb szeretettel!

Vendégünk Deliága Éva gyermekpszichológus, akinek interaktív előadása igazán aktuális így az ünnepek előtt. 

"Minden gazdagságom hangok és szavak, néhány általuk kimondott gondolat."
Piramis: Ajándék 

Miért hajszoljuk bele magunkat költekezésbe, ha valakinek örömet szeretnénk okozni? Miért gondoljuk, hogy az erőn felül megvásárolt ajándék nagysága, értéke majd hűen tükrözi, azt, amit kifejezni szeretnénk általa. Gondoskodásunk, szeretetünk kimutatásának más módját nem nagyon ismerjük, ebben szocializálódtunk. Ezt várják el tőlünk, és mi ezt várjuk el magunktól. 

Közben ott a hiány. Hiány a minőségi kapcsolódásokból, az osztatlan jelenlétből, a rászánt figyelemből, az érintésből, a tartalmas együttlétből. Ehelyett bevásárlóközpontokban feszülten kapkodó embertömeg keresi a pénzért megvehető boldogságot. Örömet szeretnénk okozni, de nem is igazán tudjuk, hogy hogyan. Gyakran felesleges ajándékokat vásárolunk, sok-sok energiát és pénzt adunk ki, ami valahogy mégsem hozza meg a beteljesedést. A gyerekek is hamar rátanulnak az ajándékok okozta - fájdalmasan könnyen elillanó - öröm ízére, mégis keresik, kutatják, igénylik, követelik. Fennmarad tehát a körforgás, a hozott és így átadott minta, a rutinszerű ajándékozás. Közben pedig megvan már minden, kétségbe esésünkben megvesszük a 27. műanyag figurát, a turmixgépet, lábmasszírozót, pamutzoknit, vagy valamit ami éppen akciós, és reménykedünk, hogy majd biztos örülni fog neki...

Hogyan lehet jól ajándékozni? Hogyan lehet megtalálni a szeretet és gondoskodás kimutatásának felemelő, új útjait? Hogyan lehet meghitté, tartalmassá tenni egy családi együttlétet, az ünnepeket? Szülőknek, felnőtteknek és gyermeklelkű felnőtteknek szól Deliága Éva gyermekpszichológus interaktív előadása, mely az ünnepekkor aktuálisabb, mint valaha.
Gyógyszerek életre-halálra


Gyógyszerek életre - halálra

Vendégünk Bóna László homeopata gyógyművész.

2020. január 27. hétfő 18.30

A Hovatovább Szabadegyetem következő előadásán Bóna László homeopata gyógyművésszel beszélgetünk az élet és halál nagy kérdéseiről, az egészségről, a betegségekről, a gyógyulásról, valamint az egészség-ipar egyre növekvő hatásairól...


Bóna László több évtizede foglalkozik a homeopátia filozófiájával és gyakorlati kérdéseivel. Író, gyógyító, tanító, a Homeopátiás Gyógyművészeti Társaság megalapítója, a Waldorf Óvodapedagógiai Képzés tanára. Korábban színházakban rendezőként is dolgozott, több irodalmi esszékötete és számos könyve jelent meg.
Mitől félsz? - Avagy utak a boldogsághoz!

2020. Április 17. péntek 19 órától kb. 21 óráig

A következő ONLINE programunkon a koronavírus kapcsán kialakult élethelyzetek lelki hatásairól fogunk beszélgetni, meghívott vendégeinkkel. Szó lesz a körülmények hatására kialakult nehézségekről, valamint ezen helyzet kínálta lehetőségekről és gyakorlati módszerekről. 

Meghívott vendégeink:

DR. DÓZSA IZABELLA - tüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus

HOROSZ RÉKA - Gestalt terapeuta

DR. BÜKKI TAMÁS - fizikus, jógaoktató, jóga-terapeuta (Gajatri jóga)


Az alapvető félelmeink, legyen szó egészségről, kapcsolatokról, szerelemről, munkáról, anyagiakról, vagy bármi másról, rámutathatnak arra, hogy merre vezet a Mi utunk, mit szükséges megtanulnunk, és hogy tulajdonképpen mire is vágyunk az életben. Hozzuk bátran napvilágra mindazt, ami bennünk rejlik, és hagyjuk, hogy bölcs, belső hangjaink rámutassanak a szükséges hozzáállásunkra, saját megoldásainkra, lehetőségeinkre és erősségeinkre. 

Minden változás egyfajta krízist okozhat lényünkben. Mikor a dolgok már nem mehetnek úgy mint eddig, akkor valamit szükséges elengednünk vagy átalakítanunk. Minden nehézségben ott rejlik egy tanítás, és számos új lehetőség is. Csak rajtunk múlik, hogy mit kezdünk mindezzel.

Vajon most mit üzen nekünk a Sors?